Do’s en don’ts

Het hobbymatig vliegen met een drone valt onder de Regeling modelvliegen. Kort samengevat komt deze regeling erop neer dat je overdag vrij mag vliegen zo lang je maar onder de honderdtwintig meter blijft, op minstens drie kilometer afstand van vliegvelden blijft (vijftien kilometer voor grotere vliegvelden zoals Schiphol en Eindhoven) en niet boven ‘aaneengesloten bebouwing’  en mensenmenigten vliegt.

Daarnaast is het niet toegestaan om boven havens, wegen en industriegebieden te vliegen. Ook moet je een vrij zicht op het luchtvaartuig hebben tijdens de gehele vlucht. Tot slot moet je te allen tijde voorrang geven aan ander laagvliegend luchtverkeer, zoals traumahelikopters en (zweef)vliegtuigen.

Met andere woorden:

  • blijf onder de 120 meter;
  • houd gedurende de hele vlucht je drone in het zicht;
  • vlieg alleen overdag en met goed zicht op de omgeving;
  • vermijd het vliegen boven mensen en dieren;
  • vlieg niet boven steden, dorpen, spoorlijnen, (water)wegen en havens;
  • blijf uit de buurt van vliegvelden en andere no fly zones (zie kaart);
  • geef voorrang aan al het andere vliegverkeer;
  • respecteer andermans privacy en rust.

Het belangrijkst is echter om gewoon je gezond verstand te gebruiken en gevaarlijke situaties te voorkomen.

Houd er rekening mee dat de regelgeving gaat veranderen. Kijk daarom af en toe op websites als Dronewatch voor een actuele stand van zaken met betrekking tot de regelgeving voor modelvliegers.

Ben je van plan om je drone mee te nemen als je in het buitenland op vakantie gaat, check dan ook de regelgeving van het land van bestemming. In sommige Europese landen mag je als amateur maar op een beperkt aantal locaties vliegen, of gelden er andere regels met betrekking tot maximale hoogte, vliegen nabij mensen et cetera.

Professioneel gebruik van drones
Wil je professioneel of commercieel gebruik gaan maken van je drone? Bijvoorbeeld om in opdracht luchtfoto’s te maken of met drones inspecties uit te voeren van installaties of gebouwen? Dan moet je aan veel strengere eisen voldoen. Eén en ander wordt toegelicht op Dronewatch.nl.

Let op: aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Deze campagne is geen initiatief van de overheid.