Ken je drone

Je hebt een drone gekocht, eventueel een losse camera en alle accessoires die je nodig hebt om het luchtruim te gaan verkennen. Maar ook al is de drone ready to fly, dat wil niet zeggen dat jij als aanstaande dronepiloot je helemaal niet hoeft voor te bereiden op je eerste vlucht. Hieronder vind je een aantal adviezen die je helpen om op een veilige en verantwoorde manier met een drone te leren vliegen.

Weet hoe je drone werkt
Neem de handleiding thuis goed door en neem deze als naslagwerk mee als je eropuit trekt. Zorg er in ieder geval voor dat je weet hoe de return to home functie werkt, zodat je drone automatisch terugkeert als je de controle verliest. Daarvoor is het ook van belang dat je tijdens het opstijgen een goed GPS signaal hebt. Houd tijdens de vlucht de accu in de gaten en vlieg je drone op tijd terug.

Tip: download de gebruiksaanwijzing van je drone als pdf-bestand van de website van de fabrikant en zet deze op je smartphone of tablet. Zo heb je de gebruiksaanwijzing altijd bij de hand, ook als er erop uit trekt of op reis gaat.

Stel je daarnaast op de hoogte van de regelgeving. Je mag in Nederland – maar ook in veel andere Europese landen – namelijk niet zomaar overal vliegen, in verband met de veiligheid van anderen. Bekijk daarom ook deze kaart voordat je opstijgt.

Oefen eerst
De verleiding is groot om meteen na het uitpakken van je nieuwe drone te kijken hoe hoog of dat-ie kan en wat de topsnelheid is. Het is echter verstandiger om eerst rustig de mogelijkheden en eigenschappen van je drone te verkennen. Ga naar een rustig veldje of weiland en maak daar eerst een paar oefenvluchten, totdat je vertrouwd bent geraakt met de besturing en de vliegeigenschappen van je drone.

Helaas gebeurt het maar al te vaak dat een drone in een boom beland

Helaas gebeurt het maar al te vaak dat een drone in een boom belandt

Check de omgeving
Kijk op de plek waar je wilt gaan vliegen goed rond: zijn er obstakels die je moet vermijden? Zijn er hoogspanningskabels in de buurt die een goede ontvangst van het radiosignaal kunnen verstoren? Kies een open plek waar je voldoende ruimte hebt om de drone veilig te laten opstijgen en waar je gedurende de hele vlucht goed zicht hebt op het luchtvaartuig. Zorg ervoor dat je niet tegen de zon inkijkt, ook niet zodra het toestel eenmaal is opgestegen. Vermijd opstijglocaties waar je onverwachte windstoten kunt verwachten, zoals naast een gebouw, in de buurt van een bomenrij of nabij een kloof.

Meer lezen?
In het boek ‘Dronefotografie‘ wordt uitgebreid stilgestaan bij de aankoop van een drone en de eerste keer vliegen. Je vindt in het boek ook een aantal oefeningen die je kunt doen om het vliegen met je drone goed in de vingers te krijgen.

Focus op fotografie: Dronefotografie