Stappenplan

Sinds 31 december 2020 zijn er nieuwe Europese regels voor het vliegen met drones van kracht. Vlieg je hobbymatig of zakelijk met een drone, dan is de kans groot dat je te maken krijgt met de Open categorie. Deze categorie is bedoeld voor drones tot 25 kg. In dit stappenplan zie je precies wat je moet doen.

Stappenplan

Registreer jezelf als dronepiloot

Vlieg je met een drone die meer weegt dan 250 gram? Beschikt je drone over een camera? Als het antwoord op één van deze vragen ‘ja’ is, dan moet je je registreren als drone-operator. Dat kan als persoon of als bedrijf. Je dient je te registreren in het land waar je woont of waar je bedrijf is gevestigd.

In Nederland kun je je registreren via de RDW. De kosten bedragen 23 euro. In België verloopt de registratie via het DGLV. Na afloop van het registratieproces ontvang je een exploitantnummer, een unieke code die gekoppeld is aan jouw registratie.

Zet het exploitantnummer op al je drones

Breng je exploitantnummer (ook wel Operator ID genoemd) zichtbaar aan op al je drones. Dat kan met behulp van een brandplaatje, maar een sticker voldoet ook. De drones zelf hoeven niet geregistreerd te worden.

Volg de juiste opleiding

Weegt je drone meer dan 250 gram? Dan zul je een Europees dronecertificaat moeten halen. Deze is er in twee varianten: het basisbewijs A1/A3 en het uitgebreidere dronebewijs A2. Welk bewijs je nodig hebt hangt onder andere af van het gewicht van je drone(s).

Na het doorlopen van de opleiding vraag je het vliegbewijs aan bij de RDW. In België wordt de basisopleiding verzorgd vanuit het DGLV. Bij het DGLV kun je ook terecht voor het A2 theorie-examen.

Check je verzekering

Ga na of je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering ook dekking biedt voor schade veroorzaakt door drones. Wil je zakelijk gebruik maken van je drone? Dan kan het zijn dat je een speciale verzekering nodig hebt.

Algemene regels voor de Open categorie

  • De maximale vlieghoogte is 120 meter t.o.v. de grond;
  • Houd de drone altijd in het zicht en vlieg alleen bij daglicht;
  • Vlieg niet boven of vlak naast 80 km-wegen, autowegen en snelwegen;
  • Houd afstand van kleine vliegvelden/helihavens en vlieg niet in CTR-gebieden;
  • Check Godrone.nl (of in België: Droneguide.be) om te zien in welke andere zones er een vliegverbod voor drones geldt;
  • FPV vliegen is toegestaan zolang er een waarnemer naast je staat;
  • Houd rekening met de privacy van mensen die mogelijk herkenbaar in beeld komen;
  • Vlieg niet boven plekken waar veel mensen zijn;
  • Zorg dat je je EU dronebewijs bij je hebt als je gaat vliegen met je drone.

Verdere vragen

Heb je toch nog vragen over de Europese droneregels of de acties die je moet ondernemen? Stel je vraag in het forum over regelgeving op DronePilots.nl. Je kunt ook contact zoeken met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Let op: aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Deze campagne is geen initiatief van de overheid.